CLICK HERE FOR FREE ACCESS TO MY STARTER GUIDE

 

Cum să gestionezi incertitudinea

25/05/2020by Cristina

Actuala pandemie a sporit incertitudinea cu privire la economie, ocuparea forței de muncă, finanțe, relații și, desigur, sănătatea fizică și mentală. Știm că incertitudinea este o caracteristică a vieții și există suficient de multe lucruri care sunt în afara controlului nostru cărora ca oameni le-am făcut față, însă în această perioadă parcă simțim că e mai mult decât am putea duce. Nevoia de siguranță este o nevoie importantă și se află la baza Piramidei lui Maslow, imediat după nevoile primare. Sentimentul de control, stabilitate și predictibilitate asupra vieții și asupra bunăstării noastre fizice, psihice, materiale, spirituale ne ține angajați în direcția în care vrem să ni se desfășoare viața. Altfel, frica și incertitudinea ne conduc treptat și sigur în brațele stresului, neliniștii, neputinței, tristeții, iar de acolo este mai greu să ne desprindem, pentru că mintea începe să genereze o spirală interminabilă de scenarii dintre cele mai negative despre ce ar putea fi mâine, peste o săptămână, peste ceva timp.

Prin urmare, cum faci față acestei stări de nesiguranță și incertitudine, de necunoscut?


1. Oricât de incredibil ți s-ar părea, ești deja echipat pentru gestionarea situațiilor de incertitudine, prin simplul fapt că încă ești în viață. Ți-ai exersat această abilitate încă de când te-ai născut. Cum spuneam mai sus nevoia de siguranță este una de bază, tocmai pentru că realitatea acestei vieți ne expune permanent în diferite doze la incertitudine, la risc. Iar acest virus ne arată că viața poate lua foarte rapid o turnură neprevăzută și impredictibilă, nu doar pentru câte unul dintre noi, ci pentru o planetă întreagă.

2. Împrietenește-te cu incertitudinea, fă-i loc în viața ta conștient. Nu i te opune. Pentru că dacă îi opui rezistență prin îngrijorare permanentă, prin furie și dezaprobare, vei consuma resurse importante de energie, iar rezultatul va fi unul departe de a te mulțumi. E important să accepți situația (poate un gând util este să realizezi că nu ești singur și că aproape toată planeta se confruntă cu asta) și să accepți ceea ce simți cu privire la situație – fie că e furie, fie iritare, fie deznădejde, fie neliniște… Numește fiecare sentiment, stare pentru că asta te va ajuta.

3. Canalizează-ți atenția și energia spre lucrurile pe care le poți gestiona, spre rezolvare de probleme concrete, generare de soluții despre cum ai putea să faci schimbările potrivite pentru situația ta. 

4. La fiecare scenariu negativ pe care mintea ta îl plăsmuiește în relație cu starea de nesiguranță, găsește și un scenariu pozitiv posibil, adică pe care chiar să îl crezi posibil. E un exercițiu constructiv de control al propriei producții de gânduri și de diversificare a scenariilor, perspectivelor.

5. Stabilește care sunt lucrurile certe și sigure pentru tine în situația actuală, pe ceea ce poți conta. Conștientizează care sunt resursele tale – și aici mă refer la: calitățile tale personale (expertiză personală, adaptabilitate, alte situații dificile pe care le-ai trecut cu bine, din care ai desprins lecții valoroase, disciplină, creativitate, simțul umorului, ca să numesc câteva), la persoanele de sprijin din viața ta (familie, prieteni, colegi, cunoscuți), la resursele materiale și spirituale de care dispui.

6. Un lucru pe care îl poți controla în situații de incertitudine, de confruntare cu necunoscutul este felul în care iei decizii și faci alegeri. În cele ce urmează, îți ofer o listă care te poate ajuta în acest sens:

  • stabilește-ți un obiectiv: Ce dorești să obții? 
  • ia un pix și pe o hârtie scrie o listă de minimum 5 opțiuni pe care le ai pentru atingerea obiectivului (nu glumesc când spun pix si hârtie, bine poate fi și un flip-chart și carioci, ideea e să scrii de mână – vei simți o implicare mai mare în opțiunile pe care le vei genera și nu le vei da backspace, dacă nu îți plac)
  • realizează o listă de costuri și beneficii pentru fiecare opțiune
  • răspunde-ți la întrebarea: Ce l-aș sfătui pe un prieten apropiat să facă în aceeași situație? (de obicei când vine vorba de prieteni suntem inspirați în oferirea de sfaturi, așa că te poți trata ca pe un prieten)
  • vorbește cu cineva în care ai încredere, care te poate asculta și îți poate oferi spațiu de reflecție
  • alege cu asumare și împăcare ceea ce vei face – dacă lucrurile nu ies bine, atunci ai prilejul să înveți; iar dacă lucrurile ies bine, atunci te vei apropia mai mult de obiectivul tău
  • pregătește-te să dai dovadă de flexibilitate – pe parcurs e posibil să obții mai multe informații, pe care inițial nu le aveai, și asta poate să te determine să modifici unele lucruri pe care le-ai decis inițial

Sper ca prin rândurile de mai sus să îți fi deschis mai mult perspectiva asupra gestionării situațiilor necunoscute și incerte care pot apărea în viața ta de acum. Îți doresc să te bucuri de toate deciziile pe care le iei cu asumare și împăcare. Iar dacă ești în situația în care ți-ar fi util să vorbești mai multe despre frământările tale interioare, despre incertitudine și decizii, îți pot fi alături în acest demers.